Onkologi – läran om tumörsjukdomar

Onkologi är en term som använts sedan 60-talet som ett paraplybegrepp över diagnostik och behandling av alla olika tumörsjukdomar. Själva ordet onkologi kommer från grekiskan och betyder svulst.


Onkologi Definition av onkologi: ”En medicinsk specialitet huvudsakligen inriktad på diagnos, prevention och icke-kirurgisk behandling av cancer.”

 

Detta gör en onkolog

En onkolog arbetar antingen som läkare eller forskare inom ämnet onkologi. Med andra ord är en onkolog en specialist på tumörsjukdomar och cancer.

Olika specialiteter

Bröstonkologi 

Specialitet inom tumörsjukdomar i brösten.

Gastrointestinal onkologi

Alla tumörsjukdomar som drabbar matsmältningssystemet i organ såsom

  • munnen
  • svalget
  • matstrupen
  • magsäcken
  • tunntarmen
  • tjocktarmen
  • ändtarmen
  • analkanalen

I matsmältningssystemet finns det även körtlar som hjälper till med matsmältningen. Dessa är, spottkörtlarna, levern, gallblåsan med gallgångarna och bukspottkörteln.

Urologisk onkologi

Specialitet inom tumörsjukdomar i njurar, urinledare, blåsa, prostata, urinrör, penis och testiklar.

Gynekologisk onkologi

Specialitet inom tumörsjukdomar i det kvinnliga fortplantningsorganet såsom livmoder, äggledare, livmoderhals och livmoderkropp.

Huvud- och nackonkologi

Specialitet inom tumörsjukdomar i öron, näsa, hals, huvud och nacke.

Barnonkologi

Specialitet inom tumörsjukdomar som drabbar barn.

Neurologisk onkologi

Specialitet inom tumörsjukdomar som drabbar det centrala nervsystemet. Läs mer om nerver och nervsjukdomar.

Cancer – vad är det egentligen?

Cancer är egentligen ett samlingsnamn för en rad olika sjukdomar orsakade av att cellerna börjar dela sig obehindrat. Får du cancer beror alltså detta på att den perfekta celldelningens balans har blivit rubbad. De cancersjukdomar som vi hör mest om i Sverige, de vanligaste, är prostatacancer, bröstcancer, tjock- och ändtarmscancer, hudcancer och lungcancer.

Cancer går att bota

Det låter skrämmande med siffror som visar att en av tre får cancer någon gång i livet. Men det är viktigt att poängtera att ett cancerbesked behöver absolut inte betyda döden. Så många som 60 procent blir idag botade från sin cancersjukdom och cancerforskningen bidrar hela tiden till utveckling.

Läs mer om cancer, olika cancersjukdomar, behandlingsformer och symptom/sjukdomstecken här.

Om du får ett cancerbesked

Att få ett cancerbesked är mycket chockerande och det väcks tusentals frågor. På cancerrådgivningen kan du ställa frågor om cancer:

Cancerrådgivningen, RCC, Regionalt cancercentrum
Telefonnummer: 08-123 138 00

Telefontider
Måndag – fredag 08.30-16.00

Stödlinje och samtalsvän

På Cancerfonden han du få hjälp och stöd om alla frågor som rör cancer. Både som anhörig och drabbad. Där finns en informations- och stödlinje, där du kan prata fritt om din oro och/eller dina funderingar.